Uppgift 3 - Slutartider

Frysa rörelse
Kameraläge S - Slutartid 1/250
Rörelseoskärpa
Kameraläge S - Slutartid 1/2
Panoreringsoskärpa
Kameraläge S - Slutartid 1/2
Inzoomningsoskärpa
Kameraläge S - Slutartid 1/8
 
I denna uppgift har vi fått jobba med olika slutartider, och vad som händer med fotot vid använding av dessa. Uppgiften tyckte jag lät rolig när vi fick den, just panoreringsoskärpa och inzoomningsoskärpa är något som jag inte brukar leka med i vanliga fall när jag fotar, så jag tyckte det skulle bli spännande att få lära mig mer om det. Jag hade inte så stora idéer kring vilka motiv jag ville fota, jag visste att jag ville fota en spårvagn när det handlar om att frysa en rörelse och helst en människa när det handlar om rörelseoskärpa. Resten lät jag inspireras av när jag gav mig ut och fotade. Jag ville vara ganska fri kring uppgiften, jag hade instruktioner om vilka typer av bilder jag skulle ta, resten ville jag skulle "bli som det blir", just för att kunna lära mig mer kring detta område, jag ville testa olika motiv för bilderna, testa mig fram tills jag blev hyfsat nöjd. 
 
Eftersom alla dessa bilder ovan är fotade i dagsljus, när det har varit som ljusast under dagen har jag inte kunnat använda för lång slutartid, då skulle bilderna blivit för ljusa, samtidigt som jag skulle lyckas med att få en rörelse i bilden (förutom den första bilden). Dock lärde jag mig att man inte behöver ha särskilt lång slutartid för att få med mycket rörelse i bilden, även om man kanske kan tro det, det räcker med en halv sekund. 
Alla bilder jag har tagit förutom den sista (inzoomningsoskärpa) tolkar jag som helbilder. Det är motivet som står i centrum, man ser hela motivet, och jag ville inte ha med för mycket runt om, men ändå lite så vi kan förstå var vi befinner oss. Innebandymålet exempelvis är en viktig del av bilden också, den hör ihop med att killen på bilden spelar innebandy, vi förstår att han faktiskt befinner sig på en plan och spelar innebandy. I bilden panoreringsoskärpa valde jag att ha med ganska mycket med ändå, eftersom vi vill ha en bakgrund som "rör på sig", som inte är skarp, det är ju det som gör en sådan typ av bilden, vi känner en känsla av fart, killen på bilden springer. Egentligen borde han vara skarpare, jag fick en annan bild då han är mer skarp men jag tyckte detta gav en bättre känsla då vi verkligen ser att han springer, det gjorde man inte på den andra bilden så då valde jag att ta denna bild ändå.
Jag har försökt variera så att inte motivet på alla bilder hamnar i mitten, då jag tycker det är tråkigt, att placera motivet åt vänster eller höger blir oftast intressantare än om motivet hade varit i mitten. Det kan ge en känsla av att vara på väg någonstans, eller att ha varit någonstans, att det finns luft framför eller bakom motivet. I bilden inzoomningsoskärpa ville jag dock att motivet, fågelholken, skulle vara i mitten. Det ger en bättre känsla av att omgivningen fångar motivet, det sugs in och träffar mitten.
 
Jag har haft problem under arbetets gång, det har tagit mig ganska lång tid att få ihop dessa bilder. Kameror har krånglat och jag har inte fått till bilder som jag har känt mig nöjd över. Jag hade svårt att hitta ett bra motiv till rörelse- och panoreringsoskärpa. Men till slut fick jag till det, jag fick ta min egna kamera istället och fotade hemma, då det var kameran i skolan som krånglade, alla bilder blev ljusa oavsett vilka inställningar jag gjorde. Motiv till rörelse- och panoreringsoskärpabilderna fanns där helt plötsligt, vilket jag blev väldigt glad över då jag kunde ta tillfälle i akt och fota dessa. Jag behövde inte "anordna" bilderna vilket jag trodde först att jag skulle behöva. Allt ordnades till slut helt enkelt, genom att jag inte gav upp utan försökte igen och igen. Det gick bra att fota den första och den sista bilden, bilderna blev bra på bara 3:e försöket kanske, men sedan började det krångla och resten av bilderna tog tid att få till. Men efter att det löste sig flöt resten på bra, d.v.s att jobba vid datorn, redigering o.s.v. Jag behövde inte göra så stora ändringar i Photoshop utan ökade färgintensiteten i bilderna lite och försökte göra panoreringsoskärpabilden lite skarpare genom filtret Oskarp mask, men det blev inte så stor skillnad, och jag ville ju ändå behålla bakgrunden oskarp så det fick bli att motivet också var lite oskarpt. 
 
Jag är ganska nöjd med slutresultatet, jag har ändå kämpat för att få ihop dessa bilder och jag har ändå lyckats med det jag skulle, att lära mig om att fota i olika slutartider. Jag hade som sagt velat att motivet i panoreringsoskärpabilden varit skarpare, men jag försökte många gånger men lyckades ändå inte få den "perfekta bilden", detta var den jag i helhet blev mest nöjd med. För att lyckas bättre nästa gång gäller det att träna, träna, träna, detta är ganska svårt men har man gjort det många gånger går det såklart bättre. Jag hade inte velat göra något annorlunda, jag gjorde mitt bästa! 
Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka på till nästa gång, mer än att låta det ta tid att få till en bra bild, att man inte ska ge upp! För nästa gång jag fotar liknande bilder kommer det säkerligen gå ännu bättre. 
 
Med nästan alla dessa bilder vill jag ge en känsla av fart, att bilden är levande, och det kan man få genom att delar av bilden inte är skarpa. Även om den första bilden är helt skarp och inte har delar som är oskarpa handlar den också om fart, spårvagnen åker, det kan vi se genom att det är luft framför, den är påväg nånstans.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: