Uppgift 7 - Bildanalys

Detta är en bild fotad av Peter Gerdehag och är en del av en dokumentär, så kallad Kokvinnorna. Eftersom det är en dokumentär vill Peter berätta människors historia, som egentligen vem som helst som är intresserad kan ta del av. Dessa bilder/denna historia finns bl.a. tillgänglig museum, som på Arbetets museum i Norrköping där jag fick ta del av denna utställning.
 
På bilden syns en kvinna som lutar huvudet mot sin hand, kvinnan är placerad längs fram i bilden och det är hon som är skarp, kvinnan är fotad i närbild, man ser henne från huvudet och ner till bröstet ungefär. I bakgrunden syns en kossa som är oskarp men det går ändå att urskilja att det är en kossa, man ser nästan hela kossan men bakdelen av den täcks av kvinnan. Emellan kvinnan och kossan syns något grönt/brunt/gult som förmodligen är gräs/mossa, det är marken.
Bilden är i färg, färgerna är också ganska markanta, set ser ut som att bilden har redigerats en aning. Ljuset i bilden infaller från vänster och lyser upp kvinnans vänstra sida av ansikte och kropp samt kossan i bakgrunden, höger sida av bilden är därför mörkare, där ljuset inte nås.
 
Kvinnan är det som blicken riktas till först, då hon är skarp och tar upp någorlunda mer plats i bilden än vad kossan gör.
När jag tittar på bilden får jag en känsla av samhörighet. Kvinnan på bilden ser lite besvärad ut, jag tycker inte hon ser glad ut, men ändå ser jag någon typ av hopp i hennes ögon, de utstrålar en klarhet, jag tycker att det är en kontrast mellan hennes rynkiga hy och hennes pigga och klara ögon. Kossan i bakgrunden tycker jag också bidrar väldigt mycket till bilden, det är kossan tillsammans med kvinnan som skapar denna samhörighet. De finns där för varandra, och ändå om kvinnan är gammal och kanske sliten så har hon inte gett upp tack vare att hon har någon, någon att finnas där för och samtidigt finns kossan där för henne. Kossan skapar en trygghet i bilden och troligtvis skapar den en trygghet för kvinnan, så som hon också gör för kossan. 
Jag tror att fotografen Peter har velat fånga denna samhörighet och trygghet som finns mellan dessa, vilken kärlek dessa faktiskt har med varandra. Hur de har det på gården egentligen, det är inte bara en gård med kvinnor och kossor, det finns starka historier att berätta på denna gård också.
 
Självklart går denna bild att tolka på fler sätt än det jag gjorde, att kvinnan står mest i centrum för bilden och att kossan inte betyder nåt särskilt, att kvinnan endast står för en lite negativ och plågad känsla. Ser man inte kossan som en viktig del i bilden kommer bilden att betyda något helt annat än det jag har beskrivit, då är det kvinnan som tolkas och hon går att tolka på många olika sätt. Vissa kanske till och med tycker att hon ser en aning lycklig ut!
 
  
 

Uppgift 6 - Ljus

Medljus utan blixt
Ljuset är riktat rakt på motivet och skapar därför en ganska platt bild utan några former. 
Medljus med blixt
Här har vi två ljuskällor, så kallat blandljus, både solen och blixten, i detta fall tyckte jag att blixten var till hjälp, ansiktet blev inte för ljust vilket det lätt kan bli när man använder blixt, här tycker jag snarare att ansiktet mattas ut när solens ljus får reflekteras av blixten. Det skapar en fin och jämn balans, ansiktet ser inte lika blankt och oranget som med bilden utan blixt. 
Sidoljus utan blixt
Sidoljus innebär att ljuset träffar motivets ena sida, det faller alltså från sidan. Detta skapar skuggor på motivet och kan skapa en ganska intressant bild. Motivet får en mörk och en ljus sida, det är en kontrast.  
Sidoljus med blixt
Med blixt suddas denna kontrast ut en aning, bilden har forfarande en skugga men den är inte lika stark längre. Denna skugga tas upp av blixten och ljusar upp den.
Motljus utan blixt
Motljus innebär att ljuset riktas på motivet bakifrån. Detta gör att motivets konturer ljusas upp av solens ljus, men eftersom ljuset inte når motivets framsida blir motivet skuggat. Detta kan ge en lite harmonisk, mysig känsla när ljuset skapar en fin bakgrund. Samtidigt tycker jag att det kan ge en liten mystisk känsla, motivet blir skuggat och därför mörkt, ljuset pekar ut motivet, vi undrar vad motivet berättar för något!
Motljus med blixt
Här får motivet behålla den uppljusade konturen av solens ljus bakom, men samtidigt blir motivets framsida ljus med hjälp av blixtens ljus. För mig känns det dubbelt, det blir för mycket med ljus både bakifrån och framifrån. Men det kan ju användas om man vill uttrycka en speciell känsla. Motivet får ju verkligen stå i centrum då ljuset pekar mot det, både bakifrån och framifrån.
 
I denna uppgift har vi fått jobba med att fotografera bilder i medljus, sidoljus och motljus, både med och utan blixt. Jag planerade inte uppgiften så mycket utan jag gick ut med Josefine och började fota bara, vi fotade varandra då vi skulle ha porträttbilder. Jag tänkte att denna uppgift handlar inte så mycket om konstnärligt skapande utan mest om att testa på att fota i olika typer av ljus.
Det stora problemet i detta arbete var att bilderna jag fotade med Josefine försvann, eller jag kunde inte hitta dem, de var försvunna från den mapp jag lade in dem i, så jag fick fota om bilderna hemma. Men lektionen veckan därpå hittades bilderna igen men då hade jag ju redan fotat om de, det tog tid helt enkelt då jag inte kunde börja utvärdera bilderna när jag trodde att bilderna var borta, då jag inte hade några bilder.
När jag väl har varit ute och fotat har det gått bra, jag testade mig fram med olika inställningar för att få en bra exponerad bild. Det var lite klurigare att fota med blixt, bilden blev lätt för ljus, men då fick jag ändra slutartiden till en kortare. 
Till de bilder fotograferade utan blixt har jag använt mig av slutartiden 1/160, samt bländare F8, när jag fotograferade med blixt ändrade jag slutartiden till en kortare för att de blev för ljusa annars, då använde jag mig istället av slutartiden 1/250 samt bländare F8.
 
Jag vet inte direkt om jag är nöjd med bilderna. Jag hade ju som sagt inte någon plan för bilderna och hade inte planerat att de skulle berätta något speciellt. Men jag tycker att en bild alltid kan berätta något och det är klart att bilderna inte är uttryckslösa. Jag är ändå nöjd med att jag har lyckats ta bra bilder som visar skillnad mellan dessa olika ljus. Jag har absolut lärt mig någonting utav det, exempelvis att en bild i medljus fotad med blixt kan skapa en balans för ljuset i bilden, motivet får ett fint blandljus riktat mot sig. Om man fotar något i sidoljus och tycker att det blir en för stark skugga kan man lätt lösa det genom att fota med blixt också.

Uppgift 5 - Exponering

I denna uppgift har vi fått arbeta med att fota bilder som är över- och underexponerade.
+5 - Överexponerad
+3 - Överexponerad
+1 - Överexponerad
0 - Normalt exponerad
-1 - Underexponerad
-3 - Underexponerad
-5 - Underexponerad
 
Jag har själv aldrig testat denna funktion på kameran så detta var helt nytt för mig. Eftersom vi helst skulle ha ett motiv med komplementfärger, då det blir tydlig skillnad, tänkte jag att jag helt enkelt bara försöker hitta ett motiv med komplementfärger och börjar testa mig fram. När jag testade första gången blev det ingen skillnad, jag försökte flera gånger med det blev absolut ingen skillnad. Jag testade en andra gång, denna gång utomhus istället då jag tänkte att det var för mörkt inomhus, men det blev fortfarande ingen skillnad. Envist testade jag en tredje gång, och testade mig fram genom att ändra inställningar, tidigare hade jag använt mig av manuella inställningar men jag testade att ställa in den på P, och då blev det skillnad! Jag förstår inte riktigt varför, tycker det verkar konstigt att det inte blir några ändringar när man använder sig av manuella inställningar och då ska helt själv ha kontrollen, men att det blev det med P, som nästan fungerar som Auto men att man tillåts att ändra lite själv.
 
I dessa bilder har jag utnyttjat ljuset i fönstret från solen, solens ljus faller bakifrån, alltså motljus, men träffar inte motivet då det är för kort, fönsterkarmen är iväg för solen.
 
Snögubben på bilderna har olika former, både mjuka och hårda. Men vi får ju ändå intrycket av att snögubben är snäll och rar, den symboliserar en mjukhet trots att den håller i en kantig gran och har en spetsig näsa. Det hårda får inte dominera, och det gör det ju inte i denna bild, snögubbens kroppsform är rund och hatten är rund, samtidigt är inte granen för hård utan den är ju lite rund den också bara att den har kantiga konturer. Att den ler gör att det uttrycks en glädje och då vill man ju gärna samtidigt tro att den är snäll.

Uppgift 4 - Skärpedjup

I denna uppgift har vi fått arbeta med att fota bilder med både kort och långt skärpedjup. 
F5 - Kort skärpedjup
F11 - Långt skärpedjup
 
Jag tycker att denna uppgift har gått bra, jag har inte stött på några större problem. 
Egentligen planerade jag inte uppgiften så mycket, jag kom på ganska snabbt vad jag ville fota, motiv som tydligt kunde visa skillnaden mellan kort och långt skärpedjup. Jag valde två julgranskulor som var placerade bakom varandra, den ena längre bakom den första. Genom detta kunde jag testa att fota först med kort skärpedjup så att julgranskulan i förgrunden är skarp och sedan med långt skärpedjup, som kan nå även den julgranskulan i bakgrunden och fokuserade på den i stället.
 
Till en början var det lite för mörkt i rummet där jag fotograferade, men jag tände en lampa precis vid motiven, riktade från sidan, alltså sidoljus. Jag använde mig inte av blixt då den skulle ha reflekterats i kulorna och gjort sig synlig i den gröna kulan.
 
Jag planerade inte att bilderna skulle berätta något speciellt, men det går ju alltid att tolka en bild på något sätt och redan när jag fotade kände jag en känsla för bilden. De två julgranskulorna symboliserar något tillsammans, trygghet och hjälpsamhet. Det blir ju ännu tydligare när jag använder mig av två stycken bilder. 
I den första är det den rosa kulan som står i fokus, men vi kan ändå urskilja att det finns en grön kula i bakgrunden. Den är viktig fast att den inte står i fokus. Tvärtom gäller också detta i den andra bilden där den gröna kulan är i fokus. De båda kulorna behöver inte vara skarpa för att visa att de båda är viktiga. Den kulan som är oskarp stöttar den kulan som är i fokus. För hade det bara funnits en julgranskula hade det istället symboliserat ensamhet. 
Att motiven är runda skapar ett lugn, det är mjukt och jag tycker det känns tryggt. Hade det varit hårda och kantiga motiv hade vi istället blivit lite skrämda, det är inte lika inbjudande.